april – november 2018

Resist the Mac :
voor ontwerpers,
door ontwerpers

When is it

Dafi Kühne
April 2018

Jim Sherraden
Juni 2018

Alan Kitching
September 2018

Resist the Mac was born in 2018 as a series of weekendworkshops for and by graphic designers. Main goal: Get away from your computer and work with ink, paper, wood and lead. Free your mind, cut and paste with scissors and pritt! We started high-end, by inviting hotshots like Dafi Kühne, Jim Sherraden and Alan Kitching. And since it was a party, we will make sure to build a series of it. Interested? Mail us to get on the list!

Resist the Mac is een serie letterpress masterclasses, met bijzondere ontwerpers en drukkers als gastdocent. Voor ontwerpers, door ontwerpers: zet twee dagen lang je mac aan de kant en leer weer even denken met je handen, het hout, het lood en alle materialen die zo veel interessanter zijn dan je toetsenbord.

Resist the Mac # 1 met Dafi Kühne: een verslag

De kop is eraf: in het weekend van 14 en 15 april kwam de Zwitserse grafisch ontwerper Dafi Kühne (35) de werkplaats opjutten. Volle bak: Elf ontwerpers stonden klaar om letters zetten gaan, maar werden prompt aan het werk gezet met grijsbord en een ontwerp-opdracht.Het leverde een geweldige dynamiek op, dankzij de doortastende autoriteit van Kühne, maar niet minder door  het hoge niveau van de deelnemers. Goed om te zien hoe de Spanjaarden, Zwitsers, Belgen en Nederlandse deelnemers omgingen met het credo van Kühne, dat het er niet om gaat met welk materiaal je werkt, maar meer wat je er mee doet. Letterpress met hamers, beitels, superglue en een dremel: Print was niet eerder zo Punk aan de Molukkenstraat. Na één dag waren er vier heldere posters in oplage ontworpen en gedrukt.

Op zondag ging het nog wat dieper in het ontwerpproces, en werd er veel geschetst.  Uiteindelijk leidde dat tot het ‘perfecte’ ontwerp, dat op de pers terecht kwam. Als afsluiting hield Kühne een interessante lezing aan de hand van zijn geweldige poster-collectie. De boodschap aan de ontwerpersgroep was helder: Niemand zit erop te wachten dat je 500 posters in 7 drukgangen drukt, dus doe het nou maar gewoon. Do it. We hebben het gehoord.