Drukplaten maken

Polymeerplaatjes
en stempels

Werken met de polymeermachine 

Met de polymeermachine zet je digitale ontwerpen om in analoge drukplaten. Polymeerplaten bestaan uit een harde metalen onderlaag met een toplaag van UV-gevoelig materiaal. Met het digitale bestand maken we een film met een laserprinter. De film wordt op de polymeerplaat gelegd. Door de plaat te belichten en vervolgens af te spoelen ontstaat een hoogdrukplaat (een stempel) die af te drukken is op de boekdrukpersen.

Er zijn drie soorten polymeer in de werkplaats. De platen met de harde metalen onderlaag zijn bij uitstek geschikt voor de degelpers, en voor ‘debossing’ ofwel het opzettelijk creeren van relief in het papier. De plastic platen zijn universeel toepasbaar en praktisch doordat ze gemakkelijk bij te knippen zijn. De stempelplaten zijn zacht en geschikt om stempels mee te maken.

Tijdens de cursus letterpress/polymeer leer je omgaan met de polymeermachine, en hoe de bestanden moeten worden aangeleverd. Enige kennis van grafische computerprogramma’s is hierbij een pré; GWA geeft geen computercursussen. Het polymeer is ook analoog te gebruiken, door te werken met lichtdichte sjablonen.

Tijdens Stamp Saturday maken we stempels in opdracht. De stempels zijn voorzien van een houder gemaakt van Amsterdams Stadshout, gemaakt door meubelmaker Ruben van der Scheer.

Bestellen

Stempel of drukplaat

GWA maakt drukplaten en stempels in opdracht. De maximale grootte van een drukplaat is A4. Ook een stempel kan zo groot worden, alleen zijn stempelkussens vaak maar tot maximaal 13×18 cm verkrijgbaar, en levert GWA geen stempelhouders groter dan dat formaat. Om een plaat of stempel te bestellen dien je een bestand aan te leveren dat voldoet aan bepaalde voorwaarden. Stuur ons een mail met je bestelling, dan sturen we de voorwaarden toe.

Prijzen

Polymeerplaat A5 € 50,00
Polymeerplaat A4 € 75,00

Verzendkosten worden doorberekend.

Levertijd

Iedere vrijdag maken we polymeerplaten. Als we voor woensdag 12 uur het juiste bestand binnen hebben, is de plaat vrijdag om 16.00 klaar.

Meer haast? Mail of bel ons. Voor spoedopdrachten rekenen we €20,00 toeslag.