Zoeken
Sluit dit zoekvak.

GWA werkt graag samen met andere makers. Onder de noemer ‘& Inkt’ ontstonden de afgelopen 20 jaar projecten met theatermakers, kalligrafen, dichters en (digitale-) letterontwerpers. Heb jij een goed plan, dat je graag samen met de werkplaats zou willen uitvoeren? Laat het ons weten!

GWA & Inkt is een serie projecten waarbij GWA kruisbestuivingen aangaat met andere (kunst)disciplines. GWA werkt samen met dichters in Poëzie & Inkt, met Eye Filmmuseum voor Film & Inkt, met de Toneelbibliotheek in Theater & Inkt, met Paulien Cornelisse tijdens Paulien & Inkt en met Tjitske Jansen in Schrijvers & Inkt. 

Bij Vinyl&Inkt vertelde singel-verpakkings-zakjes-verzamelaar Frits Jonker over zijn (boeiende) obsessie, en in het kader van Buurt&Inkt trokken we de Indische Buurt in met kleine rolpersjes en bezochten bibliotheken, buurtcentra en verder alle feestjes waar we welkom waren.

Het grootste programma tot nu toe is 3D & Inkt. Met als uitgangspunt de vraag: hoe zouden we de modernste print-techniek  met de oudste (boekdruk) kunnen verenigen? Het simpele antwoord ‘door het maken van nieuwe letters’ bleek zo simpel nog niet. Want waarom zou je een fysieke, al dan niet houten letter willen maken van je digitale font? We vroegen het Typecrit, een groep letterontwerpers. Het eerste project dat eruit kwam was Typewood (verderop op deze pagina), vervolgens bracht Lara Captan ons de Kanat – een Arabische houten letter.

Ook ideëen voor GWA&Inkt? Welkom!

De werkplaats is open op dinsdag tot en met zaterdag, 10.00 tot 17.00. Wij denken graag met je mee.

Meester zoekt Gezel

Meester Zoekt Gezel is een project om ‘jong-drukkers’ op te leiden in boekdruk, hoogdruk, diepdruk en boekbinden. De gezellen draaien mee met lessen, speciale workshops en leren alles over het werken met en onderhouden van de persen, de inkt en het papier. Met als missie zelf de kennis over te kunnen dragen als docent en/of beheerder in deze of andere werkplaatsen. In 2025 start voor de 3e keer een traject. 

Vanaf januari tot september 2025 heeft GWA weer ruimte voor drie nieuwe makers. Ben je ontwerper of kunstenaar met een afgeronde opleiding aan een kunstacademie? Heb je hart voor ambacht, erfgoed, maar zeker ook voor educatie? Ben je zo tussen de 25 en 55 jaar en spreek je (voldoende) Nederlands? We nodigen je uit je portfolio op te sturen!

Het traject bestaat uit basistechnieken en masterclasses op het gebied van letterzetten, boekbinden en etsen, en een module gericht op didactische kennis. 

Aan het traject zijn geen kosten verbonden. We vragen je tijd, en een zeker commitment. Aan het eind van het traject hopen we je een plek te bieden als werkplaats-assistent, beheerder of assistent-docent. 

GWA Notes You

GWA Grafische Werkplaats Amsterdam bestaat in 2024 twintig jaar. Als Grafisch Werkcentrum Amsterdam opgericht door Wiek Molin en Martin Veltman, en sindsdien almaar groeiend, dankzij de inzet van zo veel enthousiaste docenten en vrijwilligers. En dat vieren we! Door de mensen van GWA – de ontwerpers, drukkers, docenten en vrijwilligers – alle aandacht te geven die ze verdienen, en de bezoeker daarvan uiteraard volop mee te laten genieten. 

Vorige slide
Volgende slide

Iedere maand presenteren we een nieuw notitieboekje, waarvan het omslag gedrukt en ontworpen is door een van de makers of makers-vrienden van GWA. Zo’n notitieboekje bestaat uit 48 pagina’s mooi opdikkend papier, waarvan een gedeelte bedrukt, een omslag van kraft, ruimte voor een pen of potlood en samengebonden middels een bindmethode die is bedacht door een van onze boekbinders. Alles draait in dit project om, tja, hoe modieus het woord ook: verbinding. Want dankzij de samenwerking van al die verschillende geesten kan GWA nog steeds GWA zijn. Inspirerend, verwelkomend en uitdagend.

Typografische Agenda

Een echte agenda, van papier, inkt, houten en loden letters. We combineren de oude technieken met de allernieuwste: de letters en vormen zijn niet alleen van lood en hout, maar ook van hars, multiplex en vele andere materialen. Pagina voor pagina gedrukt op de Johannisberg Stop-cilinderpers uit 1910, in een gelimiteerde oplage. De agenda is hand-gebonden.

NDSM Print Market

De printers-market bij GWA | NDSM PRINT, op initiatief van Claire van der Mee en Lauren Esquires – twee zeefdrukkers met oog voor mooi werk en feestjes. Dat hebben wij ook altijd wel, dus daar gaan we weer! Op zaterdag 7 december: Een vrolijke markt met alleen maar handgemaakt drukwerk, in en buiten de werkplaats van GWA. Wees welkom om te komen struinen, kijken, kopen, een biertje te drinken, en misschien te dansen. Er is dat weekend ook IJhallen (rommelmarkt) in de loods. Welkom op de werf.