Typografische
Agenda … 2023

[Bijna] klaar voor 2023: de TYPOGRAFISCHE AGENDA van GWA Grafische Werkplaats Amsterdam komt er weer aan! Niet afgeschrikt door de monsterklus van vorig jaar, gaan we het dus kennelijk NOG een keer doen. We drukken een echte agenda, van papier, inkt, houten en loden letters. Maar dit keer combineren we de oude technieken met de allernieuwste: de letters en vormen zijn niet alleen van lood en hout, maar ook van hars, multiplex en vele andere materialen. Pagina voor pagina gedrukt op de Johannisberg Stop-cilinderpers uit 1910, in een gelimiteerde oplage van, dit keer, 200. De agenda is hand-gebonden. Koop m nu, en ontvang de agenda begin december op je deurmat!

Het verhaal

Net als in 2020 wordt de agenda van dit jaar gemaakt in het kader van het Meester-Gezel Traject:  GWA trok vier nieuwe, enthousiaste ontwerpers de werkplaats in om een jaar lang kennis te maken met alle technieken die we beoefenen. Als speciale missie kregen ze mee om de oudste pers uit de werkplaats volledig onder de knie te krijgen, zodat deze prachtige productiepers uit 1910 meer ingezet zal gaan worden. Daarom zullen er ook verschillende instructievideos online komen te staan, op het VIMEO kanaal van GWA.

Omdat de vier makers een liefde delen voor moderne print-technieken, was het besluit snel genomen: de agenda voor 2023 zou in het teken staan van de cross-over tussen oude en nieuwe druktechnieken. Een onderzoek naar materialen, waarbij de uitdagingen van het drukken mee worden genomen in het resultaat. Niet de perfectie staat centraal, maar het experiment.

De ontwerpers

Karlijn Kuin: kunstenaar, docent beeldende vorming en in het bezit van een 3D-printer waar ze onder meer sieraden mee maakt
Silver J. Bosch: grafisch ontwerper, performer, activist, met grote liefde voor typografie, boekbinden, animatie en textiel – en alles wat die gebieden bijeen kan brengen
Maarten Brinkman: beeldend kunstenaar, docent beeldende vorming en een groot verleden in het uitgeversvak
Maaike van Cruchten: filmmaker, docent Interactive Design aan de HVA, met een liefde voor animatie en infographics.

De drukkers

Naast bovenstaande gezellen drukken alle medewerkers van GWA mee aan het boekwerk, onder toezicht-op-afstand van meester Rudi Oostermeijer en met ondersteuning van de kennis van Alette de Roos, die vorig jaar de kar heeft getrokken en veel fouten van verre aan kan zien komen.

Letter

Voor de letters en de cijfers in het calendarium is gekozen voor de Atkinson Hyperlegible. Een recent ontwikkeld font, speciaal voor mensen met een visuele beperking en even geschikt voor het beeldscherm als voor papier. Belangrijk is ook dat de letter Open Source wordt aangeboden, en daarmee totaal inclusief is. Daarnaast wordt met lood en hout gewerkt, waarbij de dit jaar nieuw verworven letters een grote rol zullen spelen. Waaronder de Bembo, Iris, Gill en een negentiende eeuwse Victoriaanse houten letter.

Beeld

Het beeld wordt onder meer gecreeerd met
– lasercut, in samenwerking met het Makerslab van de Hogeschool van Amsterdam en de kennis van Tjalle en Jasper, makers uit de loods.
– CNC frees, in samenwerking met Houk (houkmaakthet.nl), maker op de NDSM werf
– polymeer-techniek: in de werkplaats kunnen platen tot A4 gemaakt worden van zacht en hard polymeer

Specificaties 

De Typografische Agenda wordt gedrukt op papier uit de collectie van Fedrigoni en machinaal genaaid op de Martini naaimachine bij Thekla Ahrens. Het schoon gesneden formaat wordt 19 x14 cm.

Papier

Fedrigoni Arena Smooth White
Fedrigoni Sirio Color

Bindwijze
Machinaal genaaid met open rug

Basisdrukwerk
2 kleuren
Inkt: NOVABOARD

Typografische Agenda 2023

50.00

Oplage 150
Prijs € 50,00 (bestel hieronder)
Ontwerp en druk Karlijn Kuin, Silver J. Bosch, Maarten Brinkman, Maaike van Cruchten, Rudi Oostermeijer, Alette de Roos, Imke Bogers, Maaike Bol, Joop Kaatee, Kaloe Steerneman, Edd Simons, Esther van t Klooster, Gus Moystad, Francesca Patella, Bernet Ragetli, Taghi Torabian, Jelle Verdijk, Juliette Verberne, Marleen Castelein, Emma Kropman, Marieke de Wit en vele anderen
Gedrukt op de Johannisberg Stop-cilinderpers en Asbern Cilinderpers
Gebonden door Thekla Ahrens
Met dank aan The Paper Factory, De Monsterkamer, Drukkerij Jubels (snijwerk), De Raddraaier (papierhulp)

 

Let op! Bestel je een agenda en wil je ‘m laten opsturen? Kies dan voor de optie ‘Typografische Agenda 2023 / Brievenbuspakket’ bij de verzendmethodes.

Uitverkocht

Categorie: