Typografische
Agenda 2022

Klaar voor 2022: de [TYPO]GRAFISCHE AGENDA van GWA Grafische Werkplaats Amsterdam. Een echte agenda, van papier, inkt, houten en loden letters. Gedrukt op de Johannisberg Stop-cilinderpers uit 1910, wegens het succes van vorig jaar dit keer in een wat hogere gelimiteerde oplage van 250. De agenda is hand-gebonden, en toont op iedere pagina een andere letterfamilie. Samen vormen ze een volledige letterproef van de zetterij van de werkplaats. Koop m nu, en ontvang de agenda begin december op je deurmat! Bestel m hier om zeker te zijn van een exemplaar LET OP: enkele foto’s op deze pagina tonen de agenda van vorig jaar, omdat we die van dit jaar op dit moment nog aan het drukken zijn. Hij wordt uiteraard anders van uiterlijk, maar wel hetzelfde van kwaliteit en opzet!

De ontwerpers

Vorig jaar, in 2021, maakten we de agenda voor het eerst, en werd ie ontworpen en gedrukt tijdens het eerste Meester Zoekt Gezel Traject van GWA – zie de foto’s hiernaast. In dit traject liepen 6 ontwerpers een half jaar lang mee met het reilen en zeilen van de grafische werkplaats, met als doel zelf beheerder en docent te worden op het gebied van ambachtelijk drukken. Bij het maken van de agenda kwamen alvast bijna alle facetten van het drukkersvak aan bod….

En omdat we nu weten hoe het moet, althans, dat denken we, hebben enkele van de gezellen de moed getoond om dit huzarenstuk nog een keer te gaan uitvoeren. De eerste katernen rollen nu van de pers! Dit jaar kozen we voor inspirerende quotes op het gebied van maken met de hand. Uitspraken van ontwerpers/drukkers als Dafi Kühne, Erik Spiekermann en Lara Captan – maar ook van onze huisdrukker Joop. Als het maar aanzet tot maken… Uiteindelijk wordt de agenda een samenwerkingsproject van alle medewerkers én alle vrienden van Grafische Werkplaats Amsterdam.

Het verhaal

In de agenda vind je niet alleen alle loden letters die GWA in de collectie heeft, maar ook een groot deel van de biljetletters en de clichés. Bovendien komen alle  technieken die GWA biedt er in terug, in de vorm van typografische bladen en decoratieve pagina’s met linoleumbeelden en droge-naald-illustraties. Dankzij de bindwijze blijven de pagina’s perfect open liggen. De weekindeling is ‘verticaal’: links staan de dagen van de week, rechts is er ruimte voor aantekeningen of schetsen.

Specificaties 

De Typografische Agenda is gedrukt op verschillende soorten papier, waaronder Natural Rough 120 grs van Fedrigoni, en wordt ‘machinaal’ genaaid op de Martini naaimachine.

Papier
Arena Natural Rough 120gr

Bindwijze
Machinaal genaaid met open rug

Formaat
15,5 x 21 cm