100 jaar De Stijl

Jouw Stijl,
mijn Stijl.

Wanneer is het?

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat het tijdschrift De Stijl voor het eerst uitkwam. GWA viert dat door dit jaar een speciale les aan te bieden in de stijl van De Stijl.

In overleg komen we naar school, of komt je klas naar de werkplaats.

Zelf Mondriaan zijn? Dit jaar bestaat kunststroming De Stijl 100 jaar. Om dit te vieren vinden er door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats. Ook bij Grafisch Werkcentrum Amsterdam!
Ons educatieteam maakte lessen op maat voor primair én secundair onderwijs.

Primair onderwijs

De Stijl is een venster in de Canon van Nederland.

Kerndoel 54 [vormen, lijnen, kleur, compositie, samenwerken, sjabloondruk, hoogdruk]
Kerndoel 55 [reflectie, bespreking eigen werk tov elkaar en van kunstenaars]
Kerndoel 56 [kunstenaars, compositie, vormgeven, cultureel erfgoed]

In de werkplaats: Kinderen vanaf groep 5 kunnen bij GWA aan de slag met acht verschillende drukpersen. We richten ons op elementaire vormen, elementaire kleuren, en verschillende druktechnieken. De werkplaats wordt ingericht in de sfeer van Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en andere iconen uit die voor de kunsten zo belangrijke tijd. Maximaal 15 kinderen per groep. Lesduur 2 tot 3 uur.

Op school : GWA richt een drukkerij/atelier in op school. Idealiter in een kunstlokaal of aula, en voor meerdere dagen. Op die manier kunnen kinderen van groep 5 t/m 8 aan het werk met verschillende druktechnieken! Capaciteit: ca vijf groepen van max 15 kinderen per dag. Assistentie leerkrachten of stagiaires is een vereiste.  

Iedere klas heeft uiteindelijk een zelf bedrukte map met drukwerk van de leerlingen.
Zie voor een sfeerverslag de website van OBS de Eendragt.  Voor referenties verwijzen we graag naar directrice Christine Meulenbelt!

Voortgezet onderwijs

Jongeren in het middelbaar onderwijs leren naast de basale kenmerken van De Stijl meer over deze periode, de moderniteit in de geschiedenis en de kunst. Al werkend aan de persen leren de leerlingen hoe je composities maakt, en maken de ‘nieuwe drukkers’ abstracte kunstwerken.

Geschikt voor MBO Grafische richting, HAVO en VWO. Maximaal aantal leerlingen 15. Lesduur: 2 tot 3 uur.