Boekbinden, Etsen, Grafiek, Letterpress, Linoleumsnede

Introductie
grafische
technieken

Deze cursus leidt je door de hele werkplaats, en laat je kennismaken met de verschillende grafische technieken. Twee lessen letterzetten, twee lessen droge naald etsen, twee keer linoleumsnede en tot slot drie keer boekbinden op de locatie in Noord. Bovendien leer je over het gebruik van inkt, de eigenschappen van papier, en de werking van de verschillende hoog- en diepdrukpersen. Na het volgen van deze cursus kun je met 10% korting deelnemen aan een van de gespecialiseerde cursussen.

Wanneer is het?

 

Startdatum 13 januari
Negen donderdagavonden

13/1, 20/1, 27/1, 3/2, 10/2, 17/2, 3/3, 10/3, 17/3

Tijd: 19.00 – 21.30

Docenten: Alette de Roos, Carola Rombouts, Gus Moystad, Thekla Ahrens

Kosten: € 360,00 inclusief materialen

 

Startdatum 10 mei
Negen dinsdagavonden

10/5, 17/5, 24/5, 31/5, 7/6, 14/6, 21/6, 28/6, 5/7

Tijd: 19.00 – 21.30

Docenten: Alette de Roos, Carola Rombouts, Gus Moystad, Thekla Ahrens

Kosten: € 360,00 inclusief materialen

Tijdens de eerste les vertelt de docent meer over de werkplaats. De geschiedenis, en de gebruiksaanwijzing. Hoe ga je met de persen om, hoe met de inkt? Wat zijn de beperkingen van grafiek, en wat de mogelijkheden? Hoe zorg je dat alles wat je drukt, straks tot boek gebonden kan worden? En: Wat kun je allemaal doen als je deze cursus hebt afgerond?

Na afloop van de negen lessen heb je basis-ervaring in alle technieken, en een boekwerk met eigen werk.

2 lessen typografie en letterzetten: een kennismaking met de augustijnen, het wit en de zethaak, en met de kleine loden en de grote houten letters onder begeleiding van vormgever/drukker Florence van Heuvelen.

2 lessen diepdruk: droge naald techniek. Door middel van ‘krassen’ in sheets en afslaan een afbeelding maken op de etspersen. Docent: Mels de Gooijer

2 lessen linoleumsnede/hoogdruk. De basis van het lino-snijden, en een meerkleurendruk onder begeleiding van kunstenaar/graficus Carola Rombouts

3 lessen boekbinden: met de Japanse bindmethode bind je het werk samen dat je in de andere lessen gemaakt hebt. Docent: Thekla Ahrens of Karin Jansen.

 

 

Floor Stitselaar: “Ik vond het een fantastische cursus. Vooral het eindprodukt was een verrassing: in zo’n korte tijd toch een eigen boek in handen!”