Letterpress

Letterzetten /
drukken

Letterpress is de Engelse benaming voor boekdruk. Tegenwoordig denken veel mensen bij die term aan de ‘moet’ in het papier, het relief waaraan je voelt dat het niet zomaar uit de printer komt maar echt ambachtelijk gedrukt is. Tijdens de cursussen letterzetten gaan we terug naar de basis, en leer je alles over het zetten van teksten en het afdrukken op de persen. GWA beschikt over een groot aantal ‘polissen’ van lood, en een bijzondere collectie aan houten letters. De cursus is geschikt voor beginners en gevorderden.

Letterpress is great. It does not only refer to the craft-side of printing, it brings you back to the basis of all design. In the typesetting courses you will learn a lot about making forms with metaltype and wood and about the presses. GWA owns loads of type! The course is open for beginners and for the next level.

Wanneer is het?

Startdatum 16 maart
Zes donderdagavonden

16/3, 23/3, 30/3, 6/4, 13/4, 20/4

Tijd: 19.00 – 21.30

Kosten: € 245,00 inclusief materialen

Docent: Francesca Patella

 

Startdatum 18 mei
Zes donderdagavonden

18/5, 25/5, 1/6, 8/6, 15/6, 22/6

Tijd: 19.00 – 21.30

Kosten: € 245,00 inclusief materialen

Docent: Francesca Patella

Liever meedoen aan een weekendcursus? 

Welkom op 15 & 16 april.

Tijd: 10.00 tot 16.30

Kosten: € 245,00 inclusief materialen

Docent: Francesca Patella

 

[english below] Zes avonden dieper in op de materie van het lood. Het zetsysteem, het bouwen van een werkbaar zetsel, en de werking van de verschillende proefpersen komen aan bod. In deze cursus leer je over typografie, drukken en grafische vormgeving. Je wordt begeleid door drukkers/kunstenaars met verschillende achtergronden in de grafische industrie. De nadruk ligt dan ook soms meer op het experiment, en soms meer op de wiskundige precisie van een zetsel. Na afloop kun je, na akkoord van de docent, met een strippenkaart zelf aan de slag met de tientallen lades vol loden letters, maar ook met de collectie hout.

Leuk om te weten: GWA beschikt over bijzondere houten letters als de meerkleurige BIXA van NovoTypo, en de Arabische Kanat van Lara Captan. Welkom!

____________________________________________________________________________________________

Six evenings into leadtype and woodtype: the measuring system, building a form, and how-to-use the different types of proofpresses. You will learn more about typography, printing and graphic design. You will be guided by different printers/designers with a various background in graphic design. Therefore the courses at GWA are about experimenting and discovering possibilities, but also about the absolute mathematics in typesetting. After finishing the longer 6-evening course you will be able to achieve a stampcard, on which you can work independently in the werkplaats.

After finishing the short course it is possible to jump in on the longer course with 10% discount.