Letterpress

Letterzetten /
drukken

Een cursus letterpress: dan mag je zes avonden lang ‘los’ met alle prachtige lettermaterialen die we door de jaren heen verzameld hebben. Je leert werken op de verschillende persen,  wordt wijzer op het gebied van het mengen van inkt, en je maakt kennis met de maatsystemen  van het handzetten met loden en houten letters. De docent zet je aan tot experimenteren, en je mede-cursisten brengen je ongetwijfeld op nieuwe ideeën. De cursus is geschikt voor beginners en gevorderden. Ontwerp, zet & druk! Welkom in de werkplaats. 

Over Francesca Patella: Francesca is drukker, vormgever en fotograaf. Ze vond haar liefde definitief in de letters toen ze GWA ontdekte -nog op de oude locatie in Amsterdam Oost- en verrast ons nog steeds met haar creatieve oplossingen, vakkundige begeleiding en persoonlijke touch. Uit je hoofd, naar hart en handen: en wat er dan gebeurt…. Step away from the Computer!

Letterpress is de Engelse benaming voor boekdruk. Tegenwoordig denken veel mensen bij die term aan de ‘moet’ in het papier, het relief waaraan je voelt dat het niet zomaar uit de printer komt maar ‘echt ambachtelijk’ gedrukt is. Tijdens de cursussen letterzetten gaan we terug naar de basis, en leer je alles over het zetten van teksten en het afdrukken op de persen. En dan zie je dat het proces belangrijker is dan het eindproduct. Je maakt, onder invloed van de werking, beperking en eindeloze mogelijkheden van de materialen, andere keuzes dan achter een computer. You can’t fake the proces!

Letterpress is great. It does not only refer to the craft-side of printing, it brings you back to the basis of all design. In the typesetting courses you will learn about making forms with metal type, wood type and various shapes,  and of course about the presses. GWA owns loads of type! The course is open for beginners and for the next level. Language is always a mix of Dutch, English and Italian.

Wanneer is het?

Beginners

Startdatum 16 mei
Zes donderdagavonden

16/5, 23/5, 30/5, 6/6, 13/6, 20/6

Tijd: 19.00 – 21.30

Kosten: € 265,00 inclusief materialen

Docent: Francesca Patella

 

Startdatum 12 september
Zes keer op een donderdagmiddag

12/9, 19/6, 26/9 niet, 3/10, 10/10, 17/10, 24/10

Tijd: 15,30 – 18.00

Kosten: € 265,00 inclusief materialen

Docent: Francesca Patella

 

Startdatum 12 november
Zes keer op een dinsdagmiddag 

12/11, 19/11, 26/11, 3/12, 10/12, 17/12

Tijd: 15,30 – 18.00

Kosten: € 265,00 inclusief materialen

Docent: Francesca Patella

 

Gevorderden

Startdatum 12 november

Acht keer op een dinsdagavond

12/11, 19/11, 26/11, 3/12, 10/12, 17/12, 7/1, 14/1

Tijd: 19.00 – 21.30

Kosten: € 265,00 inclusief materialen

Docent: Francesca Patella

 

Liever meedoen aan een weekendcursus? 

Welkom op 15 & 16 april.

Tijd: 10.00 tot 16.30

Kosten: € 245,00 inclusief materialen

Docent: Francesca Patella

 

[english below] Zes avonden dieper in op de materie van het lood. Het zetsysteem, het bouwen van een werkbaar zetsel, en de werking van de verschillende proefpersen komen aan bod. In deze cursus leer je over typografie, drukken en grafische vormgeving. Je wordt begeleid door drukkers/kunstenaars met verschillende achtergronden in de grafische industrie. De nadruk ligt dan ook soms meer op het experiment, en soms meer op de wiskundige precisie van een zetsel. Na afloop kun je, na akkoord van de docent, met een strippenkaart zelf aan de slag met de tientallen lades vol loden letters, maar ook met de collectie hout.

Leuk om te weten: GWA beschikt over bijzondere houten letters als de meerkleurige BIXA van NovoTypo, en de Arabische Kanat van Lara Captan. Welkom!

____________________________________________________________________________________________

Six evenings into metal type and wood type: the measuring system, building a form, and how-to-use the different types of proofpresses. You will learn more about typography, printing and graphic design. You will be guided by different printers/designers with a various background in graphic design. Therefore the courses at GWA are about experimenting and discovering possibilities, but also about the absolute mathematics in typesetting. After finishing the longer 6-evening course you will be able to achieve a stampcard, on which you can work independently in the werkplaats.

After finishing the short course it is possible to jump in on the longer course with 10% discount.