Etspers uit 1840

Grote Willem

Grote Willem

Deze etspers uit 1840 was oorspronkelijk een kalander-pers, die door kunstenaar Willem van Leusden (1868-1974) werd omgebouwd tot etspers. Onder meer door de houten blokken en de reepjes leer kreeg de pers meer hoogte en meer vering. Van Leusden verrichtte op deze pers een belangwekkend onderzoek naar de etstechniek van Hercules Seghers, de fameuze tijdgenoot van Rembrandt.

GWA gaf de pers, die al enige tijd opgeslagen stond in de kelders van het Centraal Museum in Utrecht, in 2012 een derde leven. Met vele handen, hulp van sponsoren en met steun van enkele fondsen (Prins Bernhard Cultuurfonds, AFK, Fonds tot Nut van t Algemeen en Stadsdeel Oost) bracht GWA dit prachtige stuk erfgoed weer terug in de ‘oude’ staat. Het stalen drukbed van 1.80 bij 73 cm werd geheel vernieuwd, de houten sloffen opnieuw vervaardigd en voor het gietijzeren onderstel werd een ambachtelijke smid ingeschakeld. De pers werd gepresenteerd met een publicatie, een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht van Hagar Peeters en een droge naald van Peter Pontiac. Deze twee prenten zijn in zeer kleine oplage te koop en worden aangeboden in een cassette met linodruk van Carola Rombouts.

Door aan het wiel van “Willem'” te draaien draai je echt aan het wiel van de tijd. Het project, en de publicatie, heet dan ook Tegen de Tijd In Draaien.