Zoeken
Sluit dit zoekvak.

LINOLEUMSNEDE

Linoleumsnede is een van de weinige grafische technieken die ‘iedereen’ wel eens gedaan heeft, vroeger op school. Toch zouden de mogelijkheden je nog wel eens kunnen verbazen. In deze cursus komen verschillende technieken aan bod, waaronder de reductietechniek.

Vorige slide
Volgende slide

Linoleumsnede is een vorm van hoogdruk: het gedeelte dat niet is weggesneden, en dus hoger ligt, wordt afgedrukt. In de cursus leer je de techniek van het linoleum-snijden van een graficus die zich in deze techniek heeft gespecialiseerd: Alette de Roos laat zien hoe een ogenschijnlijk eenvoudige materiaaldruk tot bijzondere resultaten kan leiden, met meerdere kleuren en meerdere nuances.

Zonder de plaat te verslijten, kunnen van linoleum of houtsnedes behoorlijk veel afdrukken worden gemaakt. Je hoeft geen tekentalent te zijn om in deze techniek te werken. Het is een eenvoudige techniek die toch vele mogelijkheden biedt. Met behulp van carbonpapier kan een fotokopie of tekening worden overgezet op de plaat linoleum.

De gereedschappen en werkwijze van linoleumsnede en houtsnede hebben veel overeenkomsten. Door verschillende gutsen te gebruiken in één plaat, krijgt elk uitgesneden vlak of elke lijn haar eigen karakter. Het uitsnijden is een spel tussen lichte en donkere vlakken, en tussen strakke en rafelige, en tussen dikke en dunne lijnen.

Alette de Roos [insta: @alette.de.roos] richtte vorig jaar The Printmakers Club op, een collectief voor enthousiastelingen die ook thuis aan de slag willen met deze druktechniek.

Erik: “Erg prettig, deze hoogdruk-techniek. Snel resultaat, en toch veel mogelijkheden om je te verdiepen. En de docent is waanzinnig kundig!”

Cursus Linoleumsnede

Linoleumsnede cursus in de [typo]grafische werkplaats van Amsterdam. Aan de slag met lino, guts en inkt, werken op drukpersen.